ДЪРЖАВАТА НА ПАРАЗИТИТЕ

Свързано изображение

Всеки нов социален министър се заканва, че ще работи за конкретизация и оптимизация, да се ограничат строго социалните помощи. Тъй като се оказва – България дава най-много и най-различни видове такива.

Разбира се, в тия думи винаги има доза популизъм – помощи щели да се раздават целево. Дали това означава отново – плащане на ток, вода, консумативи на определени етнически групи? Както и става, разбира се…

Въпреки надеждите на нормалните данъкоплатци, че най-после ще се сложи край на професията “социално слаб”?

Защото не е тайна, че България стана благодатен оазис, развъдник, парник за всякакви хрантутници. Нима нейде в ЕС държавите плащат консумативите на хора, отличаващи се само с етническата си принадлежност?

Преди няколко години негрите и арабите във Франция опитаха бунт – и те искали да живеят богато, ама не ги вземали на работа, защото са неквалифицирани.

Познато, нали? Но действията на полицията, ръководени от  – тогава – кандидата за президент Саркози, са непознати за „демократичната” ни държава. Твърда ръка, още по-твърда палка.

У нас държавата като че се състои от пчели и търтеи. Работещи, плащащи данъци граждани и паразити, изяждащи средствата, които биха могли да отидат за перспективни цели.

От една страна, не е вярно, че има много безработни у нас. Вижте обявите, вижте потоците хора, отиващи на работа. Да, има проблеми с ниското заплащане, но с работата…

Факт е, че доста хора работят без трудов договор. И не внасят данъци. А сетне получават помощи като безработни. И хем лъжат държавата, хем реално ограбват труда на данъкоплатците.

Другото е логично следствие на личното безразличие към себе си. Говоря за хората, работещи неквалифициран труд или изобщо без работа.

Защото нямат нужните образование и квалификация. Поради което има предложения – да не получават помощи лица, нямащи поне основно образование.

Разбира се, изключваме от техния брой хората с ментални или физически увреждания. Хуманизмът си е хуманизъм, а реалността би трябвало да е  реалност.

Но е безкрайно необходимо да не се помага на хора, сами декласирали се от пазара на труда поради мързел или просто незаинтересованост за собственото бъдеще. Обществото нищо не дължи на такива.

Просто трябва да разберем – и най-вече управляващите – бедна държава не може да е социална държава. Каквото и да пише по документите.

И накрая –  проблемът с пенсиите. Не, не за трудовите, нито за тези по здравословни причини. Става дума за множеството хора, получаващи пенсия с фалшиви документи.

Няма логика човек, получаващ, примерно, пенсия за старост, да получава и за болест.

А пък да взема определена сума пари срещу фалшифицирани документи…Това вече си е престъпление. Обаче, става… 2 000 лева на ръка за комисията, три години по 300 лева пенсия месечно… Избива се още в началото…

Наистина, време е да се уточним – държава на нормалните работещи хора ли ще сме или хранилка за паразити? Етническа най-вече?

Лично мнение?

Песимист съм…

 

 

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s