ИМА НУЖДА ОТ ТЪПОТИЯТА КАЗАРМА

Свързано изображение

Наскоро проведена анкета твърди, че 59% от българите искат да се върне задължителната военна служба, 27% са против.

62% от мъжете са за възстановяване на казармата, а 28% – против. Хората на възраст над 40 години по-категорично подкрепят връщането на задължителната военна служба. Колкото по-млади са анкетираните, обаче, толкова по-малко са склонни да приемат задължителна военна служба.

Избирателите на десните партии по-често от останалите са против задължителната военна служба.

Левите симпатизанти, както и привържениците на националистическите формации, са сред най-ревностните застъпници на идеята за връщане на казармата.

Сред циганите доминира мнението, че не трябва да има задължителна военна служба /както и всичко друго задължително/.

Лично аз съм с твърде сложно и леко неопределено мнение. За мен казармата беше изключително тъпо нещо, две години без интелектуален смисъл.

От друга страна, казармата учи…

Най-напред – да понасяш тъпотията. На търпение и нравствена издръжливост.

Нека напомня, че във военните училища курсантите в първи, че и втори, трети, четвърти, та даже пети курс, бяха третирани като войници. За да се научат да се подчиняват, преди да станат командири…

Нещо, което много помага по-късно в цивилния живот и на войниците. Умните ставаха шефове и, давайки нареждания, знаеха какво е да си подчинен…

Глупаците и с казарма, и без казарма, и като подчинени, и като началници си бяха и са си социопатични дебили…

Наистина, навремето болен да е бил синът – родителите са плащали рушвет, само и само да го вземат в казармата. Щото момите си казвали: „Царят не го ще за три години, аз за цял живот мъж ще го вземам… Не!”

Не ми се иска, но признавам, че около моето влизане в казармата имаше някаква далавера, дето нито ми казаха нашите, нито аз разпитвах. Но с 4,5 диоптъра ме взеха, после военните два пъти ме пращаха на специални изследвания в София, накрая подписах някакъв документ и – все пак – отслужих.

Тогава в казармата не ходеха инвалидите и педерастите. Сега сред младите почти няма инвалиди. Ама не служат. Защо ли…

А реално – познавам изненадващо голям брой хора на възраст под 40 години, които тотално не могат да се справят сами. И в семейството си, и на работата си. Каква изненада – нито един от тях не е ходил войник.

Знаем – основният смисъл на задължителната военна служба е в това, че в съкратени срокове те научава да се справяш сам, без чужда помощ. Да не чакаш друг да свърши нещо, да не излъчваш и да не демонстрираш безпомощност. За това е  задължителната военна служба, друго май не може да научи човек от нея.

Така че – да, трябва да я има. Дали може и без нея? Може, само че така и няма да разберат някои, че да занимават света със сложностите на душевния им мир и дълбините на чувствата им, не е нито модерно, нито ги прави интересни, привлекателни и загадъчни.

Това е проява на лигавщина, нещо нетипично за мъжете. Мъжете за това са мъже, защото си траят. Мълчат и не дърдорят без нужда, още по-малко пък да изливат душите си пред всеки, който пожелае да ги слуша. Няма кой да ги научи на това и си остават едни лигльовци – и на 20, и на 40, и по-натам.

От анкетата се вижда, че май само цигани и антикомунисти не щат да служат войници. Респективно – да защитават Родината…

И не е за чудене, ако при евентуално въвеждане на военна служба, половината младежи фукнат из чужбинско. Едно – да запазят женската си половина на душата, второ – от страх… От страх пред реалните трудности.

Виж, да можеше да се служи пред компютъра… Вражеските армии щяха да бъдат ликвидирани още на второ ниво…

Е, две години са много, разбирам. Но едни 6 месеца начално обучение и още толкова затвърждаване… Нормално!

Казармата дава безценни умения за посрещане на бъдещите несгоди. Едва там разбираш кои реално са важните неща – да ти е пълен стомаха, сухи краката и да не те унижават персонално \групово в строя не е унижение\. На вирнатите нослета поне за кратко им се показва, че не са нищо повече от всеки друг. И за мен най-ценното – започваш да правиш разлика между „трябва” и „може”, защото там не можеш да захвърлиш всичко и да кажеш „писна ми, бях дотук… Бабо, дай кафе и сладки…”

Що се отнася до днешните младежи… Извинете, майки и бащи, баби и дядовци, но не виждате ли какви са мамини синчета 21-22 годишните?

Искат да си правят кефа както те си кажат, защото са големи, но ако ги накараш да носят отговорност за постъпките си… забрави.

Тогава тичкат при мама да им оправя бакиите.

Студентски истории – май всички от провинцията си събират по 1-2 месеца мръсните чорапи и гащи, за да ги закарат на мама да ги опере. А когато си имали проблеми с преподавателите, винаги накрая изпращали майка си да го оправя /не разбрах как точно, но това беше изразът/.

А циганите… Специално за тях трябва да се възстановят Трудови войски. Ще ги научат на четмо, писмо, ще им дадат хляба в ръцете, ще ги научат на професия. Може би ще им налеят в главите някакви морални ценности.

Циганите пак ще крадат и пак ще гледат да не се потят много от работа – това са го засукали с майчиното мляко – но доста от тях ще разберат ползата от образованието и ще изпращат многобройната си челяд на училище не само заради закуските. И ще си намерят работа, за да живеят по-достойно.

Обаче…

Абе, колко противници ще си намери партия, предлагаща подобно нещо?

И то сред най-важните електорати – циганите и ХУИ-тата…

Пък и ние не отидохме с кеф в казармата, да си признаем.

Но пък носехме с нас друго съзнание…

От друго време – не в пазарната икономика. В която всичко се купува и продава. Включително дълг, Родина, чест…

 

 

 

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s