ЮЛАР ЗА ПО-ДОБРО УПРАВЛЕНИЕ

Резултат с изображение за „юлар“"

Родните политикани много пъти се опитваха да сложат намордник на медиите.

Упорито, настъпателно, агресивно те – мине не мине малко време и внасят някакъв законопроект за ограничаване правото на информация.

Докато разбраха, че е по-лесно да се купят джурналята. С държавни – тоест, обществени средства. И всичко да се кротне.

След което – за всеки случай – въведоха нови правила за получаване на информация. При тях се изисква по-дълъг срок за отговор, по-високи такси и – дръжте се, демократи! – необходимост да се доказва интерес от получаване на съответната информация.

Като че гражданите на България нямат правото /член 41 от Конституцията/ да получават информация за всичко вършено от тяхно име и с техните средства.

Ама ще трябва да доказват – какво? Че се интересуват от ставащото? Че не им се ще някакъв мошеник под предлог държавна тайна да краде на поразия? Че все пак държавата и чиновниците са длъжни да служат на гражданите, а не хората да се молят за информация какво става около им и с тях?

Всъщност, у нас е пълно с тайни – държавна, общинска, търговска, лекарска, следствена, военна, бизнес, лична, професионална, служебна…И каквато още ви хрумне…

Защото това били… Естествено, европейски изисквания! Макар в представените от „Програма достъп до информация” над 60 действащи по света закони за достъп до държавната информация подобни ограничения да няма. Но нали политиканите ни свикнаха, че бързо клякаме пред думата „евро нещо си”, та продължават да опитват.

Което навежда на определени съмнения за налагане на цензура. Защото и сега я има. Доста далавери държавните чиновници прикриват зад воала на тайната.

Например, договори за концесия. Били търговска тайна, концесионерът не бил съгласен…С какво? Да разберем ние как са му харизали мушията? Нямало как да информират колко ни е струвала дадена сделка. Нямало съгласие на отсрещната страна…

Алооо, ние сме едната страна, чиновниците са само изпълнителите. И тях искаме да контролираме.

Доста хора ще махнат с ръка – всичката Мара втасала, та това ще ни вълнува. Без да се усетят – слагат намордник не на медиите, а на гражданите. Слагат се запушалки – да не стигне информация до разума.

И сетне човек да я анализира, синтезира в свое мнение и го изкаже свободно…

Не е атаката срещу медиите, а е срещу личностите, правата, свободата на словото.

Прост народ лесно се управлява. С една информация – съдържаща отговори, а не въпроси.

И правилна. Целесъобразна. Полезна.

Кому?

 

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s