ЕКОЗАЩИТНИ РАЗВОДНЯВАНИЯ

Резултат с изображение за „ПЛАСТМАСОВА ЧАША С КАФЕ“"

Международната природозащитна организация /WWF/ заяви, че хората продължават да унищожават природата. Като, например, не обръщат внимание на изследванията на някакъв холандски университет, който разработил индикатор, за да провери колко вода отива за чашка кафе.

Започва се от поливането на растенията, прибирането на реколтата, преработката, транспорта, пакетирането, продажбата и приготвянето на една доза.

Взема се предвид водата, необходима за произвеждането на пластмасовата чашка. Добавя се млякото и захарта – и стават 200 литра вода за една освежаваща чаша кафе.

Ужас! 200 литра за чашка кафе! Малей!

Ами представяте ли си – тия, дето са поливали, събирали, пренасяли, обработвали, млели, варили кафето… те също са пили кафе, къпали се, пикали… Още по-ужас!

Ама добре, че не е истина. По най-простата причина. Водата участва в кръговрат, както знаем още от началното училище. И хич не изчезва! Просто поема по пътя си.

Да де, „новината“ звучи страхотно. И привлича вниманието. 200 литра вода изчезват за чаша кафе! Поради което изводът се натрапва директно: пийте си ракията, за да не хабите водата.

А, и не дъвчете пластмасовите чаши. Защото в равносметката на природозащитниците тая чаша също е включена като невъзвръщаема. И не възобнявляема.

Пък колко вода се хаби за миене… Не се къпете! Освен, ако пикаете, докато се къпете – да спестите 10 литра от тоалетното казанче. Та онзи клозет в двора, дето му се смееха, май ще излезе най-екологичен. И спестяващ вода…

Да не говорим за яденето. Що нещо отива от хладилника в тоалетната – през междинната станция човек. Та също – да не ядем. /Тук трябва да призная, че на мен малко ще ми трябва диетата – не за водата, ами… Сочен съм си!/

Някои нахалници пък веднага ще се ядосат що вода се хаби, за да се отгледа международен природозащитник. Та да бълва платени глупости после…

Накрая да припомня – кръговратът на водата в природата показва, че водата, която пием, вече сме пили…

Наздраве!

 

 

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s