А ИМА ЛИ ЖЕЛАНИЕ?

Резултат с изображение за „лъч от фенерче“"

Ходилите в казармата и досега си разказват с умиление стари случки – понякога смешни, понякога страшни, понякога глупави. Сред които важно място заемат издевателствата на „старите” войници над новобранците. Разбира се, и там има правила.

Например, когато светне с фенерче към стената и изкомандва:  „Качвай се по лъча!”, старият кокал знае, че има съответен отговор и го очаква. А именно – втурва се новобранката напред – все едно вече е набрал скорост и ще се метне връз мазилката. Следва нова команда: „Остави, имаш желание!”.

Тоест, важно е да се прояви угодничество и страст в изпълнението на неуставната и нелогична команда. Останалото е в невъзможността да се преодолеят законите на Нютон и реалността.

Само че родните политици и държавници нямат желание дори и фиктивно да изпълняват исканията на хората. Въпреки всеобщото мнение, че тези искания в доста случаи са полезни най-вече за нас.

Както е с императивното очакване за разследване, арестуване, осъждане на корумпирани висши чиновници. Българите просто не желаят да живеят в среда, където корупцията като блато поглъща всичко.

И затова вече не искат, а изискват. Въпреки че нашите се опитват да симулират желание и изпълнение.

Примерно. Само примерно. Защото у нас подобни неща не стават, корупция няма, прокуратурата и контролните органи следят за всичко.

Та… Арестували някакъв бирник, поискал гигантски подкуп. И вече са готови да закрият делото и отчетат дейност.

Макар нормалните хора да се питат: Абе, този млад човек току-така ли се е сетил за рушвета? И как сам ще разсрочва данъците? Няма ли над него контрол, не се ли бои от разобличаване?

Все неудобни питания с един отговор – не е сам! Има си хора зад гърба, разчитал е на нещо, май все още си прави сметки за измъкване.

А защо не продължава разследването по йерархията на финансовото министерство? Дали не е от страх, че няма спре в низините, а кой знае къде ще стигне?

Пък и какъв висш чиновник е този? Най-много средна или дори полусредна категория. Обаче, тук идват още две неудобни питания.

Първо. Ако този среден чиновник иска голям подкуп, колко ли искат шефовете му?

Второ. Дали не става дума за отстрел на излишния корумпиран дивеч с цел по-правилното хранене на едрия?

Нали знаете закона на джунглата и ловните дружинки? Отстрелва се или се изяжда слабия, болния, неадекватния. За да може за другите да има повече храна и площ.

Та – дали не присъстваме на публичен отстрел?

Е, чухме за внезапни набези сред митничари, сред граничните полицаи, сред  чиновници, сред…

Което успокоява останалите. Жертвите са набелязани, демонстрира се желание за борба с корупцията. Избирателно.

И се пита човек – дали наистина българите вярват на нашенските фиктивни подвизи?

Плюс един въпрос с отдавна известен отговор – наистина ли има желание у нашите политици и държавници за борба с корупцията?

 

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s