ПРАЗНИЦИ, ТА ПРАЗНИЦИ

Георги Победоносец – Уикипедия

/Както винаги – аз на коня и жена ми/

Мине, не мине време – и някой отнякъде вземе да ни натяква колко сме мързелив народ, как работим малко, какви празници си имаме и как ни се иска все да изкръшкаме от работа.

Няма да задълбавам по наистина важни въпроси – каква работа, в чия полза, с какъв резултат за нас.

Нито ще подмятам, че смисълът на работата май не е в моралното удовлетворение да си полезен някому /според дебелите книги по научен комунизъм и практически капитализъм/.

Камо ли да се опирам на пазарните постановки за ползата от този труд ЛИЧНО за теб. Изразявано в пари.

Все постановки, които идват на всеки нормално мислещ човек, поради което са старателно изтривани от нароилите се социални демагози.

Защото иначе ще се види реалността – всекиму се иска да има много неща /ако не и всичко!/, но с колкото е възможно по-малко усилия /ако не може и без тях/. Плюс свобода за времето си – ние най-добре си знаем как и къде да го пилеем.

Поради което празниците са измислени от древните като отдушник на напрежението за хората. А по-късно дори робите са получавали дни за разхлабване.

Обаче, и днес се намират социолъжци, демагози, манипулатори, които се опитват да мачкат душите на българите като пластелинче. Най-лесно – чрез укорите колко много празници имаме.

Е, да – ама напоследък се появиха прекалено много източници за информация, където от пръв поглед се вижда несъстоятелността на тия твърдения.

CNBC взели, че направили класация на държавите по брой празници. По-интересно щеше да е тя да обхваща всички държави, а не само 62. Но… Каквото!

Та да погледнем по белите държави. Дето уж сме се запътили.

Швеция и Франция имат 25 официални празника, от които 11 национални. Люксембург и  Финландия са със същата бройка официални, но „само” с 10 национални празника. А Дания е за пример – 9 национални дни. Затова пък в Австрия са 13.

За Гърция няма да споменавам /макар при тях да е 25 и 12/.

Великобритания има подобна структура – 28 празника, от тях 8 национални. С една подробност – много работодатели включват празниците в годишния отпуск.

По този случай да погледнем положението с отпуските.

В Швеция са 19 дни годишно – при стаж 9 месеца. След година стават 25. А националните празници са неработни дни. В Дания и Австрия също има 25 дни платен отпуск.

Във Финландия и Франция са 5 седмици платен отпуск. Отделно всякакви добавки. Например, служителите, работили поне 6 години на ръководен пост във френска компания, имат право на творчески отпуск от 6 до 11 месеца.

Та изглежда не сме мързеливи. Нито кръшкачи. Просто социалните условия за работа у нас са близки до нормалните икономики. Което май дразни някои работодатели.

Ето я тази година.

Седем национални празници – Освобождението, Великден, Гергьовден, 24 май, Съединението, Независимостта, Коледа. С някои прилепени към тях дни, които ВИНАГИ се отработват.

1 януари е Нова година, 2 януари или 31 декември  често се отработват. Както се отработват и останалите закачени от празниците дни.

Или – направо казано: празнувайте! Не лентяйстваме, не кръшкаме, не сме назадничави.

Всичко е наред – поне в тая област. Но защо ли държавата ни изостава от изброените държави във всички други сектори на живота?

 

2 коментара за “ПРАЗНИЦИ, ТА ПРАЗНИЦИ

 1. myrmorko

  Честит имен ден, Генек! Да си жив и (доколкото е възможно) здрав! Другото все някак ще се оправи!

  Един стар виц за оправянето:
  Срещат се бай Иван и бай Петър – пенсионери:
  – Здрасти, Иване, как си, добре ли си?
  – Добре съм, ама ще се оправя.

  На другия ден пак се срещат:
  – Здрасти, Иване, какво стана, оправи ли се?
  – Оправих се, ама не съм добре!
  – Що, какво ти е?
  – Абе кръвното налягане е по-високо от пенсията!

  Харесвам

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s