МАГИСТРАЛИТЕ НА ЛЮБОВТА

Свенливо проституцията у нас ще стане напълно законна - 24chasa.bg

Има нещо общо между магистралите и любовта. Не, това, което си помислихте, е на втори план. Макар немалко хора днес пряко свързват двете понятия.

И вината е най-вече на наперените, активни на житейско-любовния пазар, млади жени. Които най-напред скандализираха все още патриархалното ни общество с гръмки признания, че искат мъжът до тях да ги издържа  с всичко пожелано, за цял живот, безпрекословно и безусловно. Защото те му давали насреща красотата и любовта си. И най-хубавите си години /което кара доста мъже да се радват на късмета си – ами ако тия години са били най-хубавите, какви ли са лошите?/.

И, ако за първото спор няма – българките са си най-красиви на този хубав свят и без пластични операции и силикон, има и нужда от уточнение.

Защото красотата е твърде разтегливо понятие. Съчетано с променящата се женска красота, май под влияние на времето подобни жени трябва да бъдат еднократно – или поне  малко време –  използвани. И заменяни с нови модели – по-многофункционални и пресни.

Добре, че красотата е най-вече психологическо състояние. И съществува в съзнанието на оценяващия. Така нашите майки остават вечно красиви, избраничките ни – до гроба са мерилото на вкуса и душата ни.

А сега и за пазарните ни умения в оценката на стоката и изчисляването на нужните инвестиции в нея.

Страшно е, когато необходимите промени в манталитета и живота ни започват от най-лошото. Вярно, никъде не дават колкото хляб, толкова и сирене,казваше баба ми.

Така се юрнахме по магистралата на демокрацията с мерака за повече сирене, отколкото хляб. При това – без труд.

И една система се приема с достойнствата и недъзите й. Като сетне задейства стремежът за минимизацията  на недостатъците.

Но твърде много станаха пороците на пазарната икономика и демокрацията, които приемаме лесно. Прекалената представителност на демокрацията, свободата, превърната в слободия, опитите да се настигне и надмине Запада по престъпност, наркомания, бързо остаряване на младите, надделяване на материалното над духовното, победата на меркантилността над любовта…

Част от тази порочност е бързо завладяващата душите на жените пазарност. Давам, казват те – и трябва да получа. Давала любов.

А нима мъжът не дава любов? И – ако приемем това твърдение – значи имаме обикновена продажност. Тя знае, че не обича и иска пари, за да симулира любов.

Е, разбрахте ли тогава защо в заглавието присъства магистралата? Хубавото е, че подобни модерно мислещи млади жени  не са много. Лошото е, че са шумни и нагло налагат порочното си мислене като норма за новото време.

Което все пак е добър признак – защото означава, че в тези дами има и остатъчен срам. Та се опитват да скрият някак си усещаната и от тях неморалност.

А любовта си е любов. Израз на чувства . И твърде рядко се появява разумът.

Пазарът пък се гради на разум. И твърде рядко на чувства. Разликата е гигантска, нали?

Е, и това ще го преболедуваме. А напористите пазарни дами… Ами и за тях има място. Виж заглавието.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s