„ПРИКЛЮЧЕНИЯТА НА МЮНХАУЗЕН“

За съжаление – на някои.

Освен, ако са гледали анимация.

„Приключенията на Мюнхаузен” – Рудолф Ерих Распе, “Народна младеж” /тогава „Издателство на ЦК на ДСНМ/, „Библиотека „Пътешествия и приключения”, 1955 година.

Какво общо имат необузданите фантазии на барона с пътешествията и приключенията – един дявол знае. Може би това е било възможност да се донесе на читателя още една значима книга от световното литературно наследство. Не зная, но явно редакторите са успели.

При това – книга с оригинални илюстрации от самия Гюстав Доре!!!

И още нещо – книгата не е оригиналната, преразказана е /по подстрочник/ от големия писател и майстор на приказките Ангел Каралийчев.

Няма да се спирам на самата книга – чели сте я, почвате да се усмихвате, сещайки се за прерязания на две кон, дето не може да се напие с вода. Или за крокодила и лъва, искащи да погълнат героя. Или за полета върху гюллетата.

Или за – класическа история! – как барон Мюнхаузен се измъква сам за косата от блатото. При това спасява и коня, стискайки го здраво между краката си…

Ситуация, в която ние сме пак изпаднали…Но няма сила, за да се издърпаме. И блатото…Но това е друга тема!

Е, ако намерите книгата – прочетете я. Спомнете си. Развеселете се.

Дайте на децата или внуците, примамете ги с фойерверките от измислици и фантасмагории да погледнат към четивото. И към останалите книги.

Заслужава си четенето!

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s